Európska únia

Európska únia tvorená 28 krajinami sa rozprestiera na európskom kontinente od Laponska na severe až po Stredozemné more a od západného pobrežia Írska až po brehy Cypru. Je to bohatá tapiséria krajinných útvarov od skalnatých pobreží po pieskové pláže, od úrodných pastvín po suché planiny, od jazier a lesov po polárne tundry.

Obyvatelia Európy so svojimi rôznorodými tradíciami, kultúrami a jazykmi tvoria viac ako 7 % svetovej populácie. Ich historické dedičstvo je zobrazené v predhistorických jaskynných kresbách, gréckych a rímskych historických pamiatkach, maurskej architektúre, stredovekých pevnostiach, renesančných palácoch a barokových kostoloch. Moderná Európa láka cestovateľov aj svojimi pulzujúcimi mestami, pestrými kultúrnymi slávnosťami, zimnými a letnými športmi a rozmanitou gastronómiou.

Európania radi cestujú a odstránenie väčšiny formalít súvisiacich s cestovnými dokladmi a batožinou im túto záľubu výrazne zjednodušilo. Osemnásť krajín EÚ používa spoločnú menu, euro, ktorá uľahčuje porovnávanie cien a odstraňuje náklady a nevýhody spojené s výmenou peňazí. Vytvorenie spoločného trhu pre viac ako 500 miliónov ľudí prináša väčší výber a nižšie ceny. I vďaka tomu považuje väčšina Európanov cestovanie v rámci EÚ za rovnako jednoduché ako cestovanie vo vlastnej krajine.


© Európska únia
Cestovanie v Európe 2014-2015

Privacy Policy