Komunikácia

Jazyky

Európa je bohatá na jazyky. Hlavnými jazykovými vetvami v EÚ sú germánska, románska, slovanská, baltská a keltská. Inštitúcie EÚ majú 24 úradných jazykov, ale používajú sa aj mnohé menšinovo zastúpené jazyky.

Viac ako polovica Európanov uvádza, že sú schopní dohovoriť sa aspoň jedným cudzím jazykom, a približne štvrtina Európanov ovláda najmenej dva cudzie jazyky. Skúste sa na cestách po Európe prihovoriť miestnym v ich materinskom jazyku. Ako povedať „ďakujem“ v iných jazykoch:

angličtina - Thank you
bulharčina - Blagodarya
čeština - Děkuji
chorvátčina - Hvala
dánčina - Tak
estónčina - Aitäh
fínčina - Kiitos
francúzština - Merci
gréčtina - Efkaristo
holandčina - Bedankt
írčina - Go raibh maith agat
litovčina - Ačiū
lotyština - Paldies
maďarčina - Köszönöm
maltčina - Grazzi
nemčina - Danke
poľština - Dziękuje
portugalčina - Obrigado
rumunčina - Mulţumesc
slovenčina - Ďakujem
slovinčina - Hvala
španielčina - Gracias
švédčina - Tack
taliančina - Grazie


Telefonovanie

Pre medzinárodné telefonické hovory existuje v celej EÚ iba jedna predvoľba, a to 00. Smerové čísla jednotlivých krajín sú:

32 - Belgicko
359 - Bulharsko
420 - Česká
385 - Chorvátsko
357 - Cyprus
45 - Dánsko
372 - Estónsko
358 - Fínsko
33 - Francúzsko
30 - Grécko
31 - Holandsko
353 - Írsko
370 - Litva
371 - Lotyšsko
352 - Luxembursko
36 - Maďarsko
356 - Malta
49 - Nemecko
48 - Poľsko
351 - Portugalsko
43 - Rakúsko
40 - Rumunsko
421 - Slovensko
386 - Slovinsko
34 - Španielsko
44 - Spojené
46 - Švédsko
39 - Taliansko

Mobilné telefóny

Vďaka pravidlám EÚ sa významne znížili náklady na používanie mobilných telefónov a inteligentných zariadení v zahraničí. V porovnaní s rokom 2007 sa klienti tešia 80 % zníženiu cien širokej škály služieb poskytovaných mobilnými operátormi – hovorov, textových správ a dátových služieb. Dátový roaming je v porovnaní s rokom 2007 až o 91 % lacnejší.

Nové maximálne ceny (bez DPH)

1. júl 2013
Sťahovanie dát v zahraničí (za MB) 45 centov
Hovor uskutočnený zo zahraničia (za min.) 24 centov
Hovor prijatý v zahraničí (za min.) 7 centov
Poslanie SMS zo zahraničia 8 centov

1. júl 2014
Sťahovanie dát v zahraničí (za MB) 20 centov
Hovor uskutočnený zo zahraničia (za min.) 19 centov
Hovor prijatý v zahraničí (za min.) 5 centov
Poslanie SMS zo zahraničia 6 centov

Tieto cenové stropy predstavujú maximálne ceny. Operátori môžu ponúkať lacnejšie sadzby, takže je na vás, aby ste si vybrali najlepšiu ponuku. Takisto v súčasnosti platí, že keď sa ľudia, ktorí cestujú do krajín mimo EÚ, pri sťahovaní dát priblížia k limitu 50 EUR alebo k inému nimi vopred odsúhlasenému limitu, dostanú textovú správu, e-mail alebo sa im na displeji otvorí okno s varovaním. Týmto sa rozširuje systém varovania v súčasnosti zavedený v EÚ.

Od 1. júla 2014 budú mať klienti právo vybrať si osobitne poskytovateľa roamingových služieb. Bez nutnosti meniť SIM kartu si budú môcť zvoliť lacnejšie roamingové služby od spoločnosti v krajine, kam cestujú, alebo od konkurenčnej spoločnosti vo vlastnej krajine.

Poštovné

Poštové známky sa môžu používať iba v krajinách, v ktorých ste ich kúpili, dokonca aj vtedy, ak sú označené cenou v eurách.

Elektrická energia

V celej Európe sa v elektrickej sieti používa striedavý prúd s napätím 220 – 240 V a frekvenciou 50 Hz. Írsko, Cyprus, Malta a Spojené kráľovstvo majú štvorcové zásuvky s tromi vývodmi, vo všeobecnosti však majú všetky ostatné krajiny EÚ zásuvky s dvoma vývodmi. Tieto môžu byť rôzne, ale vaše spotrebiče, ako napríklad sušiče vlasov a holiace strojčeky, by sa mali dať používať všade. Adaptéry sa obvykle dajú kúpiť na letiskách a v strediskách cestovného ruchu.


© Európska únia
Cestovanie v Európe 2014-2015

Privacy Policy